I skemaerne nedenfor er der nogle eksempler, som du kan gå ud fra.
Ris
Ris skal ikke sættes i blød, men skyl dem inden kogning.
Brug to dele vand til en del ris (2:1) – evt. lidt mindre væde ved hvide ris.
Kogetider for hvide, langkornede ris
(basmati mv)
- Ved naturlig afkøling: 4 minutter
- Ved hurtigt afkøling: 5-7 minutter
Kogetider for brune, langkornede ris
- Ved naturlig afkøling: 15 minutter
- Ved hurtigt afkøling: 18 minutter
TIP
- Hvis du er i tvivl, så brug hellere lidt for meget vand end lidt for lidt.
- Sæt evt. en lille metalskål med vand i gryden. Denne væske vil virke som buffer – eller kog risen i en indsats (vandbad).
- Lad risen dampe af inden servering.
Bønner mv.
Bønner skal normalt sættes i blød i rigeligt vand i 4-6 timer. Står i de blød i over 12 timer går de nemmere i stykker, når de koges – det kan være en fordel, hvis de skal pureres (som fx kikærter til hummus).
Iblødsætning er ikke nødvendig, men kogetiden bliver en del længere – se nedenfor.
Kogetiden afhænger også af, hvordan gryden afkøles (læs om afkøling her).
Her er nogle kogetider for nogle af de mest almindelige bønner:
Kogetider for hvide bønner
- Ved naturlig afkøling: 6-8 minutter
- Ved hurtig afkøling: 10-13 minutter
- Uden iblødsætning (hurtig afkøling): 30-40 minutter
Sorte bønner er hurtigere at tilberede:
3-6 / 5-9 / 18-25
Kogetider for kikærter
- Ved naturlig afkøling: 9-14 minutter
- Ved hurtig afkøling: 13-18 minutter
- Uden iblødsætning (hurtig afkøling): 30-40 minutter
Kogetider for soyabønner
- Ved naturlig afkøling: 16-18 minutter
- Ved hurtig afkøling: 20-22 minutter
- Uden iblødsætning (hurtig afkøling): 40 minutter
Soyabønner bør stå i blød i mindst 8 timer.
TIP
- Vandet fra både iblødsætning og kogning af bønner skal kasseres, da det indeholder skadelige stoffer.
- Brug vand 2:1 ved iblødsatte bønner (fx 6dl vand og 3 dl udblødte bønner)
- Brug vand 4:1, når bønnerne ikke har været sat i blød
- Fyld højest gryden halvt op
- Tilsæt 1 spkf. olie pr. 2 dl bønner – det begrænser skumdannelsen
- Tilsæt salt efter kogning
- Bønner, der har været sat i blød, kan fryses til senere kogning
Ovenstående er primært baseret på fastcooking.ca – se dem her i Google-oversættelse.
Linser og ærter
Linser og ærter kræver ikke iblødsætning. Hele ærter og linser har betydeligt længere kogetid.
Kogetid for røde linser
- Ved naturlig afkøling: 3 minutter
- Ved hurtig afkøling: 4-6 minutter
Kogetid for gule ærter
- Ved naturlig afkøling: 6 minutter
- Ved hurtig afkøling: 10 minutter
Kogetid for grønne linser
- Ved naturlig afkøling: 6-8 minutter
- Ved hurtig afkøling: 10-12 minutter
Tip
- Linser koger let ud, så kog hellere for lidt end for meget.
- Er linserne ikke helt færdigkogte, kan du koge dem videre uden tryk på gryden.
-
Fyld højest gryden halvt op
-
Tilsæt 1 spkf. olie pr. 2 dl linser – det begrænser skumdannelsen.
-
Tilsæt salt efter kogning.
Kommentarer?
Det er meget forvirrende at lede efter kogetider på nettet, og der er store forskelle på kogetider mv. Nogle sværger til det ene og andre sværger til det andet. Der er da også mange faktorer, der spiller ind: iblødsætning, afkølingsmetode samt smag og behag. Finder du fejl i tabellerne ovenfor, så læg gerne en kommentar.