TRYKKOGER.DK

Elektrisk trykkoger

En af de mange Instant Pot modeller.

Elektriske trykkogere findes fra en række forskellige producenter. I USA er langt den mest udbredte er Instant Pot, som findes i mange udgaver, og der findes også en del kogebøger til Instant Pot.

I Danmark er udvalget ikke stort, men Instant Pot kan bl.a. købes gennem Wupti.com (som Salling Group står bag).

Aldi og Lidl har ind imellem elektriske trykkogere som spottilbud til ca. kr. 500.

Fordele ved en elektrisk trykkoger

Der er en masse automatik i en elektrisk trykkoger: Man kan vælge mellem forskellige programmer, og man kan tidsforskyde – samme type automatik som kendes fra mikrobølgeovne.

Trykkogeren finder selv ud af at skrue ned, når det rette tryk er nået – og at slukke, når tiden er gået.

Da man kan indstille temperaturen, kan man fx og bruge den som yoghurtmaskine (ved ca. 45Cº), man kan holde maden varm og meget andet.

Kapacitet

Maden tilberedes i en indsats, der fx er på fem liter. Da gryden max må fyldes 2/3 op, skal man være opmærksom på at den reelle kapacitet noget lavere.

Nye features

Nogle af de nyeste modeller kan styres via Bluetooth eller WiFi. Understøttes WiFi kan man dermed styre trykkogeren over nettet.

Mange er begejstrede

Læser man anmeldelser, er der mange, der er meget begejstrede. Hos Amazon har den mest solgte model over 31.000 anmeldelser – med 4½ stjerner ud af 5 mulige!

Instant Pot på Amazon.

Ulemper ved en elektrisk trykkoger

Der er to store ulemper med en elektrisk trykkoger i forhold til en almindelig model.

Lav effekt

En elektrisk trykkoger har en effekt på ca. 1.000 watt (en vandkoger er typisk på knap 2.000 watt). Det betyder, at den er længe om at varme op. Det kniber også med varmen, hvis man vil svitse noget.

Quigg trykkoger (Aldi).

Langsom afkøling

En almindelig trykkoger kan afkøles (og dermed åbnes hurtigt) ved at man hælder koldt vand over den. Det kan man selvsagt ikke med en elektrisk model. Skal man vente på at trykket falder af sig selv, kan det alt i alt tage længere tid end at tilberede på normal vis.

Man kan ganske vist tage trykket af ved at åbne ventilen, men der kommer en masse damp ud, man skal passe meget på med ikke at komme til skade. Når ventilen åbnes begynder indholdet at bulderkoge, og det kan betyde, at sarte madvarer bliver til det rene mos.

Trods de smarte fordele, vejer ulemperne tungere for mig, så indtil videre foretrækker jeg en klassisk trykkoger.

 

Exit mobile version
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.