I en trykkoger kan man både koge og dampe maden. Man kan ikke stege i en trykkoger, men man kan naturligvis godt starte med at svitse maden, inden man tilsætter væske og lægger låget på.
Jeg bruger mest min trykkoger til at tilberede gryderetter og til at koge fx ris og bønner. Ind imellem damper jeg også grøntsager. Læs om kogetider her.
Et eksempel – brune ris
Lad os se på processen trin for trin – med min trykkoger som eksempel: Skal jeg fx koge brune ris, skal de typisk koge 40-50 minutter i en almindelig gryde. I trykkogeren er kogetiden ca. 15 minutter.
Man kan også lave hvide eller parboiled ris, og så er kogetiden noget kortere.
-
Skyl risene, tilsæt vand og salt og bring det i kog.
(fx 4 dl ris, 8 dl vand og lidt salt.) - Når risene koger, sættes låget på og det låses. Indstil trykregulatoren.
(på billedet til højre skubbes den orange låsemekanisme op i låseposition. Trykregulatoren drejes over op “2”) - Efter 1-2 minutter vil du lille orange stift poppe op, og der lukkes for dampen. Samtidig blokeres låsemekanismen.
- Når der begynder at komme damp ud af trykregulatoren, skrues ned for varmen, så der blot kommer en smule damp ud. Minuturet startes og indstilles på kogetiden (her 15 minutter).
- Når de 15 minutter er gået, slukkes for varmen, og efter fem minutter kan gryden afkøles og den lille stift falder ned. Så kan gryden åbnes. (det er ikke muligt at åbne gryden, hvis der er tryk på)
- Så er risen færdig.
Tip: Ekstra væde
Indtil du kender din trykkoger, kan du hælde lidt ekstra væde ved, så du ikke risikerer, at den koger tør.
Du kan også sætte en lille metalkop med vand ned i gryden. Dette vand vil fungere som en buffer.
Er du meget forsigtig, kan du også koge risen i en indsats (som står i et vandbad), så du helt sikker på, at det ikke koger tør.
Der forsvinder ikke meget vanddamp under kogningen. Min erfaring er, at der undslipper ca. ½ dl på 15 minutter. |
Tip: Vent med at lægge låget på
Når du koger noget, der ikke har tendens til at brænde på (som fx ris), kan du godt lægge låget på og låse det før det koger. Men husk at tiden først måles fra det tidspunkt, der er rigtigt tryk på gryden.
Laver du en sammenkogt ret som fx osso buco, skal du sørge for at røre rundt, inden du sætter låget på og låser – ellers kan det godt ske, at det brænder på.
Tip: Åbne undervejs
Der sker ikke noget ved at lade trykket gå af gryden og se til retten, men det tager jo lidt tid at få den i kog igen.
Man kan også åbne undervejs, hvis der skal tilsættes noget, der ikke skal koge med så længe.
Tip: Hurtig åbning
Stiller man trykkogeren i køkkenvasken og hælder koldt vand over, går trykket af i løbet af nogle få sekunder. Men læs lige om afkøling og åbning af trykkoger først.
Tip: Så meget må der være i gryden
En tommelfingerregel siger, at gryden højst må være halvt fyldt med væske. Der må godt “stikke noget op” af væsken, men der skal være god plads til at dampen kan cirkulere i gryden.
Tip: Brug en sauterpande
En trykkoger er besværlig at stege/svitse/sautere i. Det er der flere grunde til:
- Den er er dyb og uhåndterlig, så det kan være svært at nå ned til bunden
- Den væske, der opstår har sværere, ved at fordampe
Det er derfor nemmere at bruge en teflonbelagt sauterpande, hvor maden ikke brænder på så let. Så kan man bringe lidt vand i kog i trykkogeren for at varme den op, og så hældes maden over, når den klar til at kogning.