Da jeg anskaffede en trykkoger, var det bl.a. fordi bælgfrugter (især bønner og kikærter) kan tilberedes meget hurtigere end ved normal kogning.
I skemaerne nedenfor er der nogle eksempler, som du kan gå ud fra.
Ris
Ris skal ikke sættes i blød, men skyl dem inden kogning.
Brug to dele vand til en del ris (2:1) – evt. lidt mindre væde ved hvide ris.
Kogetider for hvide, langkornede ris
(basmati mv)
- Ved naturlig afkøling: 4 minutter
- Ved hurtigt afkøling: 5-7 minutter
Kogetider for brune, langkornede ris
- Ved naturlig afkøling: 15 minutter
- Ved hurtigt afkøling: 18 minutter
TIP
- Hvis du er i tvivl, så brug hellere lidt for meget vand end lidt for lidt.
- Sæt evt. en lille metalskål med vand i gryden. Denne væske vil virke som buffer – eller kog risen i en indsats (vandbad).
- Lad risen dampe af inden servering.
Bønner mv.
Bønner skal normalt sættes i blød i rigeligt vand i 4-6 timer. Står i de blød i over 12 timer går de nemmere i stykker, når de koges – det kan være en fordel, hvis de skal pureres (som fx kikærter til hummus).
Iblødsætning er ikke nødvendig, men kogetiden bliver en del længere – se nedenfor.
Kogetiden afhænger også af, hvordan gryden afkøles (læs om afkøling her).
Her er nogle kogetider for nogle af de mest almindelige bønner:
Kogetider for hvide bønner
- Ved naturlig afkøling: 6-8 minutter
- Ved hurtig afkøling: 10-13 minutter
- Uden iblødsætning (hurtig afkøling): 30-40 minutter
Sorte bønner er hurtigere at tilberede:
3-6 / 5-9 / 18-25
Kogetider for kikærter
- Ved naturlig afkøling: 9-14 minutter
- Ved hurtig afkøling: 13-18 minutter
- Uden iblødsætning (hurtig afkøling): 30-40 minutter
Kogetider for soyabønner
- Ved naturlig afkøling: 16-18 minutter
- Ved hurtig afkøling: 20-22 minutter
- Uden iblødsætning (hurtig afkøling): 40 minutter
Soyabønner bør stå i blød i mindst 8 timer.
TIP
- Vandet fra både iblødsætning og kogning af bønner skal kasseres, da det indeholder skadelige stoffer.
- Brug vand 2:1 ved iblødsatte bønner (fx 6dl vand og 3 dl udblødte bønner)
- Brug vand 4:1, når bønnerne ikke har været sat i blød
- Fyld højest gryden halvt op
- Tilsæt 1 spkf. olie pr. 2 dl bønner – det begrænser skumdannelsen
- Tilsæt salt efter kogning
- Bønner, der har været sat i blød, kan fryses til senere kogning
Ovenstående er primært baseret på fastcooking.ca – se dem her i Google-oversættelse.
Linser og ærter
Linser og ærter kræver ikke iblødsætning. Hele ærter og linser har betydeligt længere kogetid.
Kogetid for røde linser
- Ved naturlig afkøling: 3 minutter
- Ved hurtig afkøling: 4-6 minutter
Kogetid for gule ærter
- Ved naturlig afkøling: 6 minutter
- Ved hurtig afkøling: 10 minutter
Kogetid for grønne linser
- Ved naturlig afkøling: 6-8 minutter
- Ved hurtig afkøling: 10-12 minutter
Tip
- Linser koger let ud, så kog hellere for lidt end for meget.
- Er linserne ikke helt færdigkogte, kan du koge dem videre uden tryk på gryden.
-
Fyld højest gryden halvt op
-
Tilsæt 1 spkf. olie pr. 2 dl linser – det begrænser skumdannelsen.
-
Tilsæt salt efter kogning.
Kommentarer?
Det er meget forvirrende at lede efter kogetider på nettet, og der er store forskelle på kogetider mv. Nogle sværger til det ene og andre sværger til det andet. Der er da også mange faktorer, der spiller ind: iblødsætning, afkølingsmetode samt smag og behag. Finder du fejl i tabellerne ovenfor, så læg gerne en kommentar.
Hej dér
super god side , jeg købte min trykkoger sidste år og har nugået rundt om den siden og NU vil jeg i gang , grunden til købet var at jeg gerne ville grille mine egne sparreribs og lod mig rngang fortælle at det bedste er at trykkoge dem først, kunne jeg være så heldig at du havde en hot metode ?
glæder mig til at høre fra dig…
Mvh
Peter Winther
Jeg har ikke prøvet dette, men jeg vil tro du skal koge dine spareribs i trykkogeren i 10-15 minutter. Vandet behøver ikke dække helt, og du kan tilsætte krydderurter eller andet. Husk også salt. Når de er kogt, skal de tørre / dryppe af. Derefter kan du pensle dem med bbq-sauce og smide dem på grillen. Kogevandet kan du evt. gemme til senere brug – der er god smag i det. Hvis dine spareribs får for længe i trykkogeren, falder de fra hinanden, og de bliver svære at håndtere. Når du har lavet dine ribs, er du velkommen til at dele dine erfaringer her ;-).
Koger du ris direkte i vandet som normalt, eller via en indsats som foreslået på fastcooking.ca?
En indsats er en god ide, for på den måde sikrer man sig, at risen ikke bliver for tør og evt. brænder på. Hvis man ikke har en indsats, der passer, kan man i stedet placere en beholder med ekstra vand i gryden. Jeg har fx brugt et kvart liters metalmålebæger med 1 dl vand. Ved langsom afkøling er risikoen for, at det brænder på mindre .
Hej
Jeg forstår ikke, at bønner skal sættes i blød dagen i forvejen. Jeg koger dem i direkte i trykkogeren — som de gør i mange andre lande i Verden.
Mvh
Kurt
Det er heller ikke nødvendigt. Men kogetiden bliver længere, når man ikke iblødsætter – som der står i artiklen.
Tak for indsatsen med at tilvejebringe disse råd og vejledninger😃
Tak 😉
Tak en super artikel. Hvornår tæller kogetiden fra? Fra vandet på bønnerne koger eller fra man sætter trykkogeren på komfuret? Og på hvor høj temperatur skal man koge dem på?
Tak ;-). Kogetiden starter, når bønnerne koger. Tiderne gælder højt tryk ~ 121° C.
Hej, jeg købte en trykkoger for vel efterhånden halvandet år siden og har ikke fået den brugt. I dag skulle den så ud af skabet og levere lækre, møre bønner på ingen tid.
Jeg havde i forvejen sat dem i blød natten over, mest af gammel vane, så det burde jo gå tjept.
Jeg har læst brugsforvirringen grundigt og gjort alt som jeg skulle – tror jeg da – men mine hvide bønner var overhovedet ikke kogt, efter 35 min + langsom nedkøling.
Knasende hårde. Så fik de 35 min mere. Stadig ikke kogte. Hvad i alverden gør jeg forkert?
Min trykkoger er en 6 l’s Tefal Secure 5 Neo, med 2 indstillinger – en til grøntsager og en til kød.
Jeg gjorde som brugsvejledningen foreskriver og satte den på grøntsager. Det skulle kun tage 20 min og ikke 70. Noget er i hvert fald galt.
Jeg kender ikke modellen, men prøv at ringe til Tefals kundeservice.
Hej, tak for at skrive en læsevenlig vejledning af kogning og bønner. Men jeg forstår simpelthen ikke begrebet “hurtig afkøling” og “naturlig afkøling”. Er der nogle der kan forklare mig det?
Jeg vil bare gerne vide hvor lang tid, jeg skal koge mine bælg i min trykkoger, når de har stået i blød i 12+ timer?
Du kan læse om hurtig afkøling her: https://trykkoger.dk/115/afkoling-og-abning-af-trykkoger/